مقاله فارسی .

ارائه بیش از 25000 مقاله فارسی word

دانلود مقاله تولید گلاب

 

 

 

استاندارد : ASTM D4767-88 & D2850-87

هدف اين آزمايش نيز تعيين پارامترهاي مقاومت برشي خاك است آزمايش سه محوري نسبت به آزمايشهاي ديگر روش پيچيده تر و قابل اعتمادتري براي تعيين مقاومت برشي خاكها مي باشد . دليل آن اينست كه در آزمايش برش مستقيم خاك به اجبار از محل درزبين دو قسمت جعبه گسيخته مي شود ولي در آزمايش سه محوري خاك از محل ضعيفترين صفحه خود گسيخته مي شود.
اين آزمايش به سه نحو به شرح ذيل انجام مي گيرد:
الف: درحالت تحكيم يافته زهكشي شده (CD)
ب: درحالت تحكيم يافته زهكشي نشده(CU)
ج: درحالت تحكيم نيافته زهكشي نشده(UU)

روند كلي اين آزمايش به اين صورت است كه يك نمونه خاك كه اغلب ارتفاع آن دو برابر قطر آن است درون محفظه اي قرار گرفته و سپس تحت تاثير يك فشار همه جانبه قرار مي گيرد كه دراين حالت اگر قصد تحكيم نمونه را داشته باشيم شيرهاي خروج آب بازنگداشته مي شود تا نمونه تحكيم شود و فشار منفذي به صفر برسد. پس از اين مرحله با اعمال بار قائم نمونه به گسيختگي مي رسد دراين حالت اختلاف بار قائم و بار همه جانبه كه به تنش انحرافي معروف است باعث گسيختگي نمونه مي شود درصورتي كه قصد زهكشي نمونه وجود داشته باشد در اين مرحله نيز شيرهاي خروج آب باز نگه داشته مي شود.
اين آزمايش نيز با فشارهاي جانبي مختلف انجام مي شود سپس دواير موهر حاكم بر هركدام از آزمايشها در يك دستگاه مختصات ترسيم شده و پوش اين دواير رسم مي شود، شيب اين خط زاويه اصطكاك داخلي خاك وعرض از مبداء آن چسبندگي خاك مي باشد.
همچنانكه در توضيحات آزمايش برش مستقيم گفته شد. اين آزمايش هم بر اساس تئوري موهر كلمب قرار دارد با اين تفاوت كه اين آزمايش تشابه بسيار زيادي با رفتار خاك در محل داشته و گسيختگي در ضعيفترين سطح اتفاق مي افتد.
در اين آزمايش. فشار همه جانبه نماينده فشار جانبي خاك در محل واقعيش است و معمولا معادل مقدار تقريبي K0γz انتخاب مي شود كه K0 ضريب فشار جانبي خاك در حالت سكون γ وزن مخصوص المان خاك و z عمق المان در اين آزمايش است. در اين آزمايش نمونه أي از خاك با مشخصات استاندارد برداشته شده. يك غشاء ظريف و نازك دور ان كشيده مي شود و سپس در داخل محفظه استوانه شكلي از جنس پلاستيك يا شيشه كه معمولا مملو از آب يا گليسيرين است. قرار مي گيرد (البته گاهي نيز از هوا استفاده مي شود.) براي آنكه نمونه تحت برش گسيخته شود. يك تنش محوري از طريق يك بازوي قائم كه براي اعمال بار نصب شده، به نمونه اعمال مي شود. اين تنش ، تنش انحرافي نمام دارد. به طور كلي آزمايش‌ها به دو صورت انجام مي‌گيرد :

1- كنترل تنش (با اضافه كردن وزنه‌هايي با گام مساوي تا لحظه گسيختگي نمونه)
2- كنترل كرنش (اعمال تغيير شكل با سرعت ثابت به وسيله پرس هيدروليك تا لحظه گسيختگي نمونه).

در اين روش مقدار بار محوري وارده مربوط به يك تغيير شكل محوري مشخص با يك حلقه يا سلول اندازه‌گيري نيرو كه بر روي بازوي دستگاه نصب شده است، اندازه‌گيري مي‌شود.


دستگاه سه محوري ساخت کشور ELE انگليس

 

دستگاه سه محوری خاک – برای تعیین مقدار چسبندگی و زاویه اصطحکاک سنگ یا خاک و تعیین مقاومت فشار سه محوری-این دستگاه دارای تجهیزات ضمیمه تابلوی سه محوری جهت تعیین درصد اشباع و فشار منفذی و کلیه دستگاه های نمونه گیری و قالب گیری نمونه خاک سه محوری است.

انواع آزمايش سه محوري

نوع آزمايش سه محوري كه بايد انجام شود ، بستگي به نوع و چگونگي مساله مورد مطالعه دارد. در آزمايشگاههاي مكانيك خاك معمولا آزمايشهاي زير صورت مي‌گيرند:
آزمايش CD بر روي خاكهاي دانه‎اي (ماسه‌ها) براي بررسي رفتار دراز مدت خاكهاي چسبنده، آزمايشهاي UU و CU در شرايط اشباع همراه با اندازه‌گيري فشار منفذي براي بررسي رفتار خاكهاي ريزدانه در شرايط زهكشي نشده و آزمايش UU در شرايط نيمه اشباع جهت بررسي دفتار خاكريز حين ساخت.آزمايشهاي سه محوري بسته به اينكه شير خروج جريان منفذي باز يا بسته باشد به سه صورت انجام مي‌گيرد:

1- آزمايش زهكشي نشده ، تحكيم نيافته (UU) : اين آزمايش در شرايطي انجام مي شود كه شير زهكشي در تمام مراحل بسته است و آزمايش بلافاصله بعد از نصب سلول فشار آغاز مي شود. مورد استفاده آن مثلا در پايداري كوتاه مدت شيبها است.
2- آزمايش زهكشي نشده، تحكيم يافته (CU) : از اين آزمايش براي مدل كردن شرايط پايداري سدهاي خاكي در زماني كه آب پشت سد بسرعت تخليه شود و سد در مرحله دوم فرصت كافي براي زهكشي نداشته باشد.
3- آزمايش زهكشي شده، تحكيم يافته (CD) : بر روي خاكهاي دانه أي يا پايداري دراز مدت شيبها و زمين زير ساختمانها بكار مي‌رود.

آزمايش ممكن است :
الف - روي خاكهاي دانه‌أي غير چسبنده (نمونه بايد دست نخورده بوده و اگر دست خورده باشد تراكم آن عين تراكم در محل باشد) انجام مي‌شود.
ب - روي نمونه خاك چسبنده ريز دانه بوده كه نمونه بايد عينا دست نخورده و يا حداقل دست خوردگي را داشته باشد (مخصوصا اگر خاك حساس هم باشد).

اساس آزمايش
اين آزمايش جهت تعيين مقاومت برشي نمونه‌أي است كه مدل بسيار خوبي براي خاك در محل ميباشد. در عمل با اعمال فشار همه‌جانبه σ3 برابر نيروي همه جانبه در محل و افزايش نيروي محوري بر روي نمونه (قطر h<3D ارتفاع نمونه 2D<) آنرا شكسته و نيروي شكست و تغيير شكل در لحظه شكست را اندازه مي‌گيرند. بدين ترتيب هم پوش دواير موهر كشيده مي شود يعني هم C و φ براي انواع آزمايشها بدست مي‌آيد و هم رفتار خاك زير بارگذاري مورد مطالعه قرار مي‌گيرد.

وسايل مورد نياز دستگاه سه محوري شامل :
1- دستگاه چرخ‌دنده با ايستگاههاي مختلف جهت سرعتهاي كم و زياد
2- يك قاب بالائي كه رينگ ثبت نيرو و تغيير شكل بر روي آن قرار دارد
3- سلول كه با سه گيره محكم مي‌شود و شامل استوانه آلومنيمي زير نمونه و بالاي نمونه است.
4- غشاء پلاستيكي
5- لوله جهت داخل كردن نمونه در غشاء
6- ترازو با دقت 1/0 گرم
7- نمونه گيرهاي مختلف
8- جك و سر جك جهت بيرون آوردن نمونه
9- كاردك


روش آزمايش

آزمايش تحكيم نيافته زهكشي نشده (سريع UU يا Q)
1- ابتدا به وسيله جك نمونه گير را داخل لوله خاك (اين لوله خاك قبلا به وسيله دستگاه حفاري از محل مورد نظر برداشته شده و به آزمايشگاه آورده شده‌است.) كرده و پس از صاف كردن سروته آن ، نمونه مورد آزمايش را از داخل نمونه گير خارج مي‌كنيم ( براي خاك چسبنده و ريز دانه) از اين نوع نمونه حداقل سه عدد تهيه مي‌نماييم.
براي خاك دانه أي مي‌توان در قالبهاي مخصوص خاك را ريخته و متراكم كرده تا به تراكم در محل برسد و سپس نمونه را داخل غشاء ريخته و متراكم كرده تا به تراكم در محل برسد و سپس نمونه را داخل غشاء گذاشت. براي خاكهاي غير حساس هم مي‌توان نمونه را دوباره سازي نمود.
2- براي تعيين درصد رطوبت نمونه برداشته و در فر مي‌گذاريم (24 ساعت در دماي 105 درجه سانتيگراد)
3- نمونه را دقيقه وزن كرده و ابعاد آنرا اندازه مي‌گيريم.
4- نمونه را بوسيله قالب مخصوص و دستگاه خلا داخل غشاء لاستيكي مي‌گذاريم.
5- نمونه را دقيقا در محل خود قرار داده ، سلول را روي آن گذاشته و گيره‌هاي سلول را مي‌بنديم.
6- از سوراخ بالاي سلول آنرا بنحوي پر از آب مي‌كنيم كه هوائي داخل سلول نماند.
7- سپس پيچ سوراخ آب را بسته و ميله بالاي سلول را پايين مي‌آوريم تا بين استوانه زير رينگ و قاب زيرين تماس برقرار شود.
8- بعد از تراز كردن دستگاه فشار جاني را كه توسط سيستم جيوه و آب و لوله‌هاي مرتبط تامين مي‌شود بر نمونه وارد مي‌‌كنيم. اين عمل با باز كردن شير آب انجام مي‌شود.
9- آنگاه دستگاه را روشن كرده تا با سرعت يك ميليمتر بر دقيقه بالا آمده و اندازه‌گير نيرو شروع به حركت نمايد. در اين حالت دستگاه را خاموش كرده و پس از صفر كردن دو اندازه‌گير و تغيير شكل دستگاه را مجددا دوشن مي‌كنيم.
10- در هر دور تغيير شكل ميزان نيرو را مي‌خوانيم.
11- قرائت اندازه گير نيرو همان نيرو در لحظه فوق الذكر است كه اگر به سطح متوسط تقسيم شود (3 σ σ1-) خواهد بود. اين عمل ادامه پيدا مي‌كند تا نمونه شكسته يعني اندازه گير نيرو برگردد يا نمونه خميري شود كه نقطه شكست 20 درصد تغيير شكل نمونه خواهد بود.
12- اين عمل را با فشارهاي جانبي مختلف براي سه نمونه انجام داده و نتايج را براي هر نمونه يادداشت مي‌كنيم.
13- پس از اتمام آزمايش نمونه را درآورده و وزن مي‌كنيم. نبايد افزايش وزن داشته باشد.


آزمايش تحكيم يافته زهكشي نشده (سريع CU يا R)
1- ابتدا فشار جانبي را به آرام آرام وارد نموده و شير زهكشي را باز مي‌گذاريم تا آب خارج شود و نمونه به 100 درصد تحكيم برسد.
2- آنگاه شير زهكشي بسته مي‌شود. تا اين لحظه فشار تماما موثر مي‌باشد.
3- سپس فشار محوري را وارد مي‌نمائيم تا نمونه بشكند.

آزمايش تحكيم يافته زهكشي شده (سريع CD يا S)
در تمام مدت آزمايش شير زهكشي باز است. يعني هم 3 σ و هم σ1 فشارهاي موثر خواهند بود. از اين آزمايش بعنوان تحكيم نمونه نيز مي‌توان استفاده كرد ولي اين عمل براي خاكهاي ريز دانه خيلي طول مي‌كشد. اشباع كردن نمونه اگر اشباع نباشد مشابه تحكيم در همان فشار همه جانبه معادل فشار جانبي وارده در محل اتفاق مي‌افتد.

محاسبات
1- درصد رطوبت نمونه ، سطح ، حجم ، وزن مخصوص خشك و را حساب كنيد.

نمونه محاسبات :
وزن نمونه گير : 000 گرم
وزن نمونه گير + نمونه مرطوب : 000 گرم
وزن نمونه گير + نمونه خشك : 000 گرم
درصد رطوبت ß 000 درصد

تعيين چگالي :
قطر نمونه ارتفاع نمونه حجم نمونه وزن نمونه چگالي
شماره mm mm mm3 gr KN/m3
1
2

2- براي هر تغيير شكل ، نيرو را از روي رينگ نيرو بدست مي‌آوريم.محاسبات در جدول آورده شده است.

3- در هر لحظه با توجه به تغيير شكل مي‌توان سطح مفيد را بدست آورد.

ارتفاع ثانويه /ارتفاع اوليه *سطح اوليه = سطح مفيد ثانويه
و مقدار (3 σ σ1-) را كه برابر مقدار زير است در هر لحظه بدست مي‌آوريم :
(نيرو تقسيم بر سطح ثانويه)

كه محاسبات فوق در جدول قرار دارند.

1- تغيير شكل نسبي قائم نمونه را بدست آوريد.
2- مقدار (3 σ σ1-) را در لحظه شكست محاسبه نماييد.
3- براي سه آزمايش سه دايره موهر را كه مركزش روي محور σ و محل تلاقي ان با محور σ ، σ3 و σ1 كل است مي‌كشيم و پوش اين دواير را رسم مي‌كنيم.
4- براي هر آزمايش منحني ε و (3 σ σ1-) كل را رسم كرده و از روي آن E را محاسبه مي‌كنيم.
5- Φuu و Cuu را بدست مي‌آوريم.

نکات
»» Φ=0 نشانه چیست؟ اگر فرض شود كه تمام نمونه‌ها يكسان مي‌باشند و تعدادي آزمايش تحكيم نيافته-زهكشي نشده با فشار جانبي متفاوت انجام گيرد، مقادير تنش اصلي گسيختگي تمامي نمونه‌ها بايد با يكديگر برابر باشند. و اين يعني اينكه پوش گسيختگي بصورت افقي خواهد شد و در نتيجه Φ=0 خواهد شد.

»» اگر خاك دانه‎ای بوده ولي يك C براي آن بدست آيد علت چيست؟دلايل مختلفي مي‌تواند داشته باشد، مثلا آزمايش دقيق انجام نشده باشد و يا اينكه در هر صورت هر خاكي در حد ايده‌آل خود دانه‌أي است ولي در حالت كلي يك مقدار خاصيت خميري نيز دارد و نمي‌توان گفت C آن صددرصد صفر مي‌شود.

»» اگر بيش تحكيمي باشد منحني‌ها چگونه خواهد بود؟در حالت رسهاي پيش تحكيم يافته رابطه بين فشار جانبي و Cu ديگر خطي نيست بلكه به صورت يك منحني در‌مي‌آيد.
برای هر نمونه نتایج زیر باید به دست آید:

رديف تغيير شكل اندازه گير نيرو تغيير شكل نسبي طول ثانويه مساحت اصلاح شده نيرو Kg (Kpa)تنش
1
2

نمونه نمودار بدست آمده:تعريف، ويژگيها و مشخصات محصول توليدي:
گلاب به حاصل تقطير گل هاي سرخ محمدي Rosa dama scenamiller تازه چيده شده و مخلوط آن با آب كه اساس اضافي آن از محلول ابكي جدا شده است اطلاق مي گردد. البته در ساير كشورها مثل تركيه، بلغارستان و فرانسه از گونه هاي ديگر گل سرخ براي تهيه گلاب استفاده مي شود. در حقيقت گلاب محصول سنتي ايران مي باشد كه برگرفته از گلهاي تازه محمدي مي باشد و در مورد آن همين بس كه متبرك به نام حضرت رسول (ص) مي باشد و نام آن حضرت را به همراه دارد.
توليد گل محمدي و تهيه گلاب سالانه براي هزاران خانواده ايراني اشتغال ايجاد مي كند و گردانندگان اين رشته بوي خوش طبيعت را به خانه علاقه مندان مي برد.
گلاب ايراني جنبه صادراتي دارد و نشانه مرغوبيت آن ايراني بودنش مي باشد به طوريكه خانه كعبه كه قبله مسلمين جهان است با گلاب ناب محمدي كاشان شسته مي شود.
از آنجا كه گلاب براي طعم دادن به مواد غذايي، آشاميدني و يا به عنوان ماده معطر كننده به كار مي رود بنابراين ويژگيهايش بايد به صورتي باشد كه خطري براي مصرف كننده نداشته باشد.
ويژگيهاي آن شامل موارد زير مي باشد.
ويژگي ظاهري: از اين لحاظ گلاب بايد زلال، بي رنگ، بدون سود و رسوب، فاقد ذرات خارجي، فاقد بوي ترشيدگي با هر نوع تخمير، فاقد بوي پختگي، داراي بوي ويژه گل سرخ، طعمي مطبوع و مختصري مايل به تلخي باشد. ضمناً واكنش گلاب بايد اسيدي باشد PH= 3.5-5,5
ويژگي مواد اوليه: آبي كه در تهيه گلاب به كار مي رود بايد مطابق با ويژگيهاي استاندارد آب آشاميدني شماره هاي 1053 و 1011 باشد. آب مقطر مورد استفاده براي رقيق كردن گلاب بايد تازه و تقطير شده باشد و براي تهيه گلاب از گلبرگهاي گل سرخ محمدي كه تازه چيده شده باشد استفاده مي گردد.
ويژگي شيميايي: اسانس: اسانس گل سرخ مايع روغني بيرنگ يا زرد است با طعم و بوي مشخص كه در 25 درجه به حالت مايع چسبنده درمي آيد و در اثر سرد شدن تدريجي شكل توده متبلوري به خود مي گردد و در اثر گرم كردن مجدداً مايع مي شود. اين اسانس از دو بخش جامد و مايع تشكيل شده تركيبات شيميايي آن الكلهاي ترپني مانند ژرانيول و ستبرونلول، ردنيول و نرول از همه مهمتر هستند و نرول موجود در آن به ميزان 5 تا 10 درصد مي تواند اثر بسيار مشخصي بر روي اسانس داشته باشد.
الكلهاي ديگري مانند لينالول، اوژنول و يك استئاروپتن بي رنگ كه در حرارت معمولي جامد است مواد متشكله اسانس گل سرخ را تشكيل مي دهند. بخش جامد گلاب فاقد بو است و بخش مايع داراي بوي خوبي مي باشد. مقدار اسانس موجود در گلابهاي درجه يك بايد حداقل mg35 در ml100 و براي گلابهاي درجه 2 حداقل mg15 در ml100 باشد.
انديس يد، انديس استر، انديس اسيدي، انديس اسيداسيون نيز براي گلابهاي سبك و سنگين مشخص مي باشد كه طبق جدول ارائه مي گردد.
شماره انواع آزمايش گلاب سنگين گلاب سبك
1 وضع ظاهري گلاب شفاف و زلال بدون ذرات خارجي شفاف و زلال بدون ذرات خارجي
2 طعم مطبوع و كمي مايل به تلخي مطبوع و كمي مايل به تلخي
3 بو بوي مطبوع گل سرخ بوي مطبوع گل سرخ
4 انديس اسيدي بر حسب mg اسيداستيك درصد ميلي ليتر نمونه 5/5-5/2 6-1
5 PH 5-3 3-5/0
6 مقدار اسانس بر حسب mg در ml100 حداقل 35 حداقل 15
7 انديس يد حداقل 35 حداقل 15
8 انديس استر حداقل 3 حداقل 1
9 انديس اكسيداسيون حداقل 200 حداقل 130
10 كلرور نبايد وجود داشته باشد نبايد وجود داشته باشد
11 سولفات نبايد وجود داشته باشد نبايد وجود داشته باشد
12 نيترات و نيتريت نبايد وجود داشته باشد نبايد وجود داشته باشد
13 مقدار مس بر حسب ppm حداكثر 4/0 حداكثر 4/0
14 مقدار ارسنيك بر حسب قسمت در مليون حداكثر 05/0 حداكثر 05/0
15 مقدار ××× بر حسب ppm حداكثر 1/0 حداكثر 1/0
گلاب مي تواند به صورت سترون تجارتي تصفيه و عرضه شود كه در اين صورت مطابق با استاندارد سترون تجارتي فرآورده هايي با PH كمتر از 6/4 مورد آزمايش قرار مي گيرد.
ويژگي ميكروبيولوژي: اين مورد نيز طبق جدول زير مي باشد.
شماره نوع m.o حداكثر مجاز در هر گرم دماي گرمخانه گذاري زمان گرمخانه گذاري شماره استاندارد
1 شمارش كليه باكتريهاي هوازي فروفيل 102×2 oc 37-35 48 ساعت 356
2 باكتريهاي كلي فرم منفي oc 37-35 48 ساعت 437
3 استرپتوكوكهاي گروه D لانسفيد منفي oc 37-35 72 ساعت 2198
4 پژودوموناس آثروژنفر منفي oc 37-35 48 ساعت 3140
5 كلستريديويهاي احيا كننده سولفيت منفي oc 37-35 48 ساعت 2197
6 كپكها منفي oc 25-22 5 روز 997
7 مخمرها منفي oc 25-22 5 روز 997
منظور از بين بردن m.o هاي بيماري زا و تامين وضعيت بهداشتي گلاب فرآورده نهايي بايد فرايند حرارتي را حداقل به مدت 15 ثانيه در دماي oc72 گذرانده باشند و همچنين آلاينده هاي فلزي در گلاب بايد مطابق با جدول زير باشد.
رديف نام آلاينده بديشنيه مجاز روش آزمون
1 آرسنيك بر حسب ppm 0.05 مطابق استاندارد ملي ايران شماره 1478
2 سرب بر حسب ppm 0.1 مطابق استاندارد ملي ايران شماره 1478
3 مس بر حسب ppm 0.4 مطابق استاندارد ملي ايران شماره 1478

 

وجود اين عناصر در گلاب مي تواند رنگ مواد غذايي را كه آن گلاب در تهيه انها به كار رفته تحت تاثير قرار دهد. به طور كلي با توجه به سمي بودن عناصر ارسنيك و سرب مقدار آنها نبايد بيشتر از مقدار ذكر شده باشد. در غير اينصورت خطر مسموميت وجود دارد.
ديگهائي كه براي تقطير به كار مي روند بايد از جنسي باشند كه سمي نبوده و بو و مزه خاصي را به گلاب انتقال ندهد. به عبارت ديگر بايد از جنسي باشند كه تاثيري در كيفيت فرآورده ايجاد نكند و در نهايت اينكه حمل و نقل گلهاي سرخ در دماي oc15 مطلوب مي باشد.
تعيين مصرف سرانه
كشور ايران جزء كشورهاي در حال توسعه است و رشد نسبي جمعيت در اين كشور اغلب بالاست
بر اساس اطلاعات به دست آمده از سرشماري هاي سالهاي 1365-1355 رشد جمعيت 3% است.
ولي رشد جمعيت در سال هاي 1385-1375 به 5/2% رسيده است.
اگر بخواهيم جمعيت ايران را دقيق تر بررسي كنيم فاكتورهايي مثل رده هاي سني، ميزان مواد، نوع جنس، تعداد خانواده و … را در نظر بگيريم.
در اينجا نرخ رشد جمعيت 5/2% در نظر گرفته شده كه آنرا در فاصله سالهاي 1384 تا 1389 جهت تعيين مصرف سرانه در نظر مي گيريم.
F= P(1+i) n
F : جمعيت در آينده
P: جمعيت فعلي
i: نرخ رشد جمعيت
n: تعداد سالهايي كه از امروز سپري مي شود.

اگر ميزان مصرف هر ايراني را در سال نيم ليتر گلاب در نظر بگيريم خواهيم داشت

 

 

 

2-1-نحوه بسته بندي و ظروف بسته بندي:
كليه موادي كه در بسته بندي به كار مي رود بايد شرايط خوب و بهداشتي انبار شود و بر حسب نوع بايستي به نحوي انتخاب شوند كه خود باعث انتقال آلودگي و خرابي محصول نگردد. در ضمن اين مواد بايد مورد تاييد مقامات كنترل كننده ذيصلاح باشد. به طور كلي گلاب بايد در ظروفي كه حاوي مقدار كمي هوا باشد نگهداري شود.
ظروف مخصوص عرضه به بازار گلاب مي تواند شامل انواع زير باشد:
نوع شيشه اي: گلاب بايد در بطريهايي از جنس شيشه ترجيحاً قهوه اي، شفاف، بدون حباب هوا، تميز و ضد عفوني شده پر گردد و درآن به وسيله سرپوش تميز و غير قابل نفوذ بسته شود. و از نظر شكل و نوع و حجم يكسان باشد بسته بندي اين بطريها بايد به نحوي باشد كه در موقع حمل و نقل و جا به جا شدن از شكسته شدن شيشه ها جلوگيري شود.
نوع پليمري: در صورت استفاده، اين بسته بندي هاي پليمري بايد داراي مقاومت كافي بوده و از نوع مجاز براي مواد غذايي باشد.
نوع پلاستيكي: اين نوع بسته بندي بايد با ضخامت لازم و بدون واكنش شيميايي بوده و از نوع مناسب براي مواد غذايي باشد.
نكته قابل توجه اين است كه جنس درپوس براي گلاب بي اثر است يعني مي تواند از نوع فلزي و يا از نوع پلاستيكي باشد. بسته بندي گلاب در اندازه هاي 300، 450، يك ليتري و دو ليتري انجام مي گيرد كه بسته بندي 300 و 450 معمولاً از جنس شيشه و پلاستيك است و بسته بندي يك ليتري و دو ليتري منحصراً از نوع پلاستيكي و پليمري است.
بعد از پر كردن ظروف بسته بندي توسط دستگاه شرينگ پك صورت مي گيرد و درب بندي نيز در همين زمان صورت مي گيرد.
شرينگ كپ بسته بندي نيمه اتوماتيك است. پر كردن ظروف هم مي تواند توسط فيلر صورت گيرد و هم به صورت دستي توسط كارگر درب بندي نيز به همين گونه است. اين كه بسته بندي و درب بندي توسط دستگاه باشد يا كارگر به ظرفيت توليد، زمان توليد و نيروي كارگر بستگي دارد.
در مورد بعضي از محصولات كارتن گذاري هم داريم يعني شيشه ها ديگر به بخش شرينگ نمي رود و درون كارتن قرار مي گيرد. به طوريكه ابتدا كف كارتن به كمك نوار چسب محكم مي شود. شيشه ها داخل آن قرار مي گيرد و بعد كارتن با نوار چسب محكم مي شود.
3-1-نشانه گذاري:
هر محصول با نشانه گذاري آن شناخته مي شود. به طور كلي آگاهيهاي زير بايد با مركب غير سمي پاك نشدني با خط خوانا روي هر شيشه يا كارتن جداگانه به زبان فارسي و اگر محصول براي صادرات است به زبان كشور خريدار و يا انگليسي در محلي كه به وضوع قابل رويت باشد نوشته و يا برچسب شود.
گاهي اين اطلاعات بر روي ليبل چاپ و در مورد محصولات به كار گرفته مي شود.
اين اطلاعات عبارتند از:
1-1-نام و نوع كالا
2-1-نام و نشاني توليد كننده، آدرس، email و شماره تلفن
3-1-ميزان اسانس گل سرخ محمدي
4-1-وزن خالص
5-1-مشخصات بهر (شماره سري ساخت).
6-1-تاريخ توليد (روز- ماه- سال).
7-1-تاريخ انقضاء و قابليت مصرف (روز- ماه- سال).
8-1-شرايط نگهداري (دور از نور- در محل خنك)
9-1-شماره پروانه ساخت از وزارت بهداشت و درمان و آموزش پزشكي
10-1-ذكر عبارت ساخت ايران.
11-1-مخصوص صادرات (در صورت صادراتي بودن)
اتيكت محصول گلاب
4-1-مصارف عمده محصول:
گلاب محصول سنتي ايران است. در مورد گل محمدي با رايحه معنوي همين بس كه متبرك به نام حضرت رسول است.
خانه خدا كه قبله مسلمين جهان است با گلاب ايراني شستشو مي شود. گلاب محصولي است كه در هر خانه ايراني يافت مي شود. اين محصول داراي طبيعتي گرم است كه جهت تسكين و بهبود بسياري از بيماريها استفاده مي شود. چرا كه گلاب مقوي قلب اعصاب و مغز بوده و مضوح است.
ويژگي شاخص گلاب همان عطر و بوي خوش و مقدس آن است كه در ايران جهت خوشبو كردن اماكن مقدس به خصوص زيارتگاهها به كار مي رود.
همچنين از اين صنعت استفاده كرد و از آن در تهيه عطر و ادكلن و لوازم آرايشي استفاده شده.
گلاب مي تواند جنبه خوراكي داشته و به عنوان چاشني بخش و سو چاي و شربت به كار رود. همچنين در قناديها و شيريني پزيها نيز كاربرد دارد. همچنين از قسمت روغني جمع آوري شده گلاب در دكانتور براي كارخانجات آدامس سازي و … استفاده مي گردد.
5-1-ارائه ديدگاه كلي در مورد قيمت و بازار فروش و بررسي بازار و شناخت واحدهاي مشابه
هدف اين قسمت بررسي تعداد واحدهاي گلابگيري در سطح استان و كشور و درصد صادرات و واردات آن مي باشد. اينكه چه كساني موافقت اصولي گرفته و يا در حال گرفتن آن هستند و به طور كلي يك بررسي كلي از بازار.
تعداد واحدهاي مشابه در استان خراسان رضوي و ميزان ظرفيت توليد آنها در ذيل ذكر گرديده.
1-واحد گلاب گل افشان با ظرفيت 100 تن در سال كه وضعيت واحد در حال حاضر به صورت بهره برداري مي باشد. اين واحد واقع در مشهد- جاده قديم قوچان مي باشد.
2-واحد گلچكان خراسان I با ظرفيت 100 تن در سال كه وضعيت: واحد بهره برداري قبلاً طرح بوده و واقع در مشهد- ج قوچان شهر صنعتي توس مي باشد.
3-واحد گلچكان خراسانII با ظرفيت 100 تن در سال كه وضعيت: بهره برداري قبلاً طرح بوده و واقع در مشهد- جاده قوچان سه راه كاشاني مي باشد.
4-واحد علي گلدبكش افشار با ظرفيت 200 تن در سال كه وضعيت: بهره برداري قبلاً طرح بوده و واقع در شهرستان مشهد مي باشد.
5-واحد نيكونوش توس با ظرفيت 200 تن در سال كه وعيت: بهره برداري قبلاً طرح بوده و واقع در شهرك صنعتي توس مشهد است.
6-واحد حاق سبز سبزوار با ظرفيت 500 تن در سال كه وضعيت واحد: بهره برداري قبلاً طرح بوده و واقع در شهرك صنعتي
7-واحد محمود زارعي (خوب خوب خراسان) كه ظرفيت توليد آن 75 تن در سال بوده كه وضعيت طرح بهره برداري قبلاً طرح بوده واقع در شهرستان مشهد مي باشد.
8-واحد كام خوش طوس با ظرفيت 100 تن در سال كه وضعيت واحد بهره برداري قبلاً مطرح بوده و واقع در مشهد مي باشد.
9-واحد گلاب رضوان با ظرفيت 100 تن در سال كه وضعيت واحد بهره برداري قبلاً مطرح بوده و واقع در مشهد مي باشد.
به طور كلي در حدود 1275 تن محصول توليدي در سال در استان خراسان رضوي داريم.
اما در ديگر نقاط كشور:
اردبيل يك واحد با ظرفيت توليد 350 هزار ليتر كه وضعيت واحد: بهره برداري قبلاً طرح بوده.
استان اصفهان 6 واحد با ظرفيت توليد كلي 9350 تن در سال كه يكي از واحدها به بهره برداري رسيده اما قبلاً فعال بوده است. مابقي در وضعيت بهره برداري قبلاً طرح بوده اند.
استان تهران 5 واحد با ظرفيت توليد كلي 1967 تن در سال كه سه واحد قبلاً فعال بوده و در حال حاضر بدون بهره برداري مي باشد.
استان خوزستان 1 واحد با ظرفيت 125 تن كه واقع در شهر اهواز مي باشد و وضعيت واحد بهره برداري قبلاً طرح بوده است.
استان فارس 5 واحد با ظرفيت توليد كلي 1200 تن در سال كه يكي از واحدها قبلاً فعال بوده و اكنون بدون بهره برداري است.
استان مركزي 3 واحد با ظرفيت توليد كلي 625 تن در سال كه هر دو واحد در وضعيت بهره برداري قبلاً طرح بوده و در حال حاضر نمي باشند.
اين محصول همانگونه كه گفته شد خاص ايران مي باشد و هيچگونه وارداتي ندارد اما ميزان صادرات آن در استان خراسان به ميزان 500 تن در سال مي باشد كه اين اعداد تنها در استان خراسان مي باشد.
آمار و ارقام صحيح به صورت پرينت برگرفته از سازمان استاندارد ايران آورده شده كه قابل تامل است.

 

6-1-قيمت فروش:
اين امر بستگي به عرضه و تقاضا دارد ولي سرمايه گذار مي تواند با احتساب هزينه هاي تمام شده و سود سرمايه گذاري حداقل قيمت فروش را محاسبه كند. چنانچه مبلغ محاسبه شده كمتر يا برابر قيمت فروش در بازار باشد سرمايه گذاري و احداث كارخانه صورت مي گيرد و چنانچه قيمت بازار از اين رقم كمتر باشد سرمايه گذاري انجام نمي شود. علاوه بر قيمت تمام شده سرمايه گذار مي بايست مبلغي سود نيز ببرد كه نهايتاً سود سرمايه گذار با فرمول هاي زير قابل محاسبه است:
سود سرمايه گذار براي هر واحد محصول+ قيمت تمام شده محصول= قيمت فروش براي هر واحد محصول
= قيمت تمام شده محصول
ظرفيت اسمي كارخانه × تعداد روز فعال = ميزان توليد
= سود سرمايه گذار براي هر واحد محصول
لذا محسبات به طريق ذيل انجام مي گيرد:

فصل دوم
بررسيهاي فني
ارزيابي روشهاي مختلف توليد:
ارزيابي و مطالعه روشهاي مختلف توليد امكان انتخاب يك روش مناسب را فراهم مي سازد و مناسبترين روش بر مبناي برتريهاي اقتصادي كيفيتي و تكنيكي و … نسبت به روشهاي ديگر با توجه به شرايط محدود كننده نظر سقف سرمايه گذاري تعيين مي شود. در اين ارزيابي ضمن ذكر نام روشهاي مختلف توليد محصول با ذكر دلايل منطقي روش مورد نظر توليد محصول را ذكر مي كنيم.
توليد گلاب از آنجا كه از ديرباز به صورت خانگي توليد مي شده و به مرور زمان پيشرفت كرده لذا متكي به دانش فني و كمك هاي فني خارجي نمي باشد و به دليل توليد آن به طرق سنتي تجربيات مفيد بسياري در اين زمينه توسط توليد كنندگان به دست آمده است توليد گلاب شامل روشهاي مختلفي است از روشهاي خانگي و سنتي به صورت تقطير گرفته تا روشهاي آزمايشگاهي و فني. لذا در اينجا به باين هر كدام از آنها به طور جداگانه مي پردازيم.
روش تقطير خانگي: اساس اين روش استفاده از ساده ترين وسائل در نوع خود با ويژگيهاي خاص است كه براي تهيه گلاب، عرق نعناع و عرق بيد جهت مصارف خانگي به كار مي رفته.
اين وسيله از جنس مس تهيه شده كه داراي 2 قسمت جداگانه مي باشد كه قيمت پايين نقش ديگ و قسمت فوقاني به عنوان سرد كن عمل مي كند. پس از جمع كردن گلبرگها آنها را درون ديگ تحتاني خالي كرده و اصطلاحاً ديگ را بار گيري مي كنند. پس از آن ديگ با خمير درزگيري شده و آب قسمت سرد كن مرتباً جهت سردكردن بخار تعويض مي شود. سوخت اين وسيله هيزم بوده و عرق حاصله از لوله مخصوص كه در بالاي دستگاه قرار دارد خارج مي گردد و در ظرفي مخصوص نگهداري مي شود. نام عام اين وسيله ني چه و نام قديمي آن با قدري تغييرات قرع وانبيق است.
روش توليد سنتي گلاب: در اكثر نقاط كشور به خصوص نقاط گلاب خيز مانند قصر كاشان و شهرهاي اطراف آن توليد گلاب و عرقيات به طريق سنتي از دير باز مرسوم بوده و يكي از منابع ايجاد اشتغال و كسب درآمد براي دست اندركاران بوده. تكنيك كار بسيار ساده بوده و با ابزار و امكان قابل دسترسي عملي مي باشد. در خانه هاي قديمي كاشان حوضچه هاي مخصوصي وجود دارد كه جهت عمل تقطير گلاب به كار مي رفته.
نحوه توليد اينگونه است كه ديگهاي نسبتاً بزرگ مسي را روي اجاق قرار مي دادند و آن را از نسبت هاي مشخص گلبرگ گل محمدي و آب پر مي كردند سپس ديگ را به طور واژگون روي ديگ اول قرار مي دادند و درز بين آنها را خمير مناسب با گل پر مي كردند و زير ديگ را روش مي كردند. در قسمت بالاي دستگاه لوله اي قرار دارد كه پس از عبور از يك مسير مشخص وارد پارچ هاي مخصوص گلاب گيري مي شود. اين پارچها درون حوضچه هاي باريك آب سرد قرار دارند و درب آنها كاملاً بسته شده و تنها داراي منفذي براي عبور عصاره مي باشد. محتويات درون ديگ تحت تاثير حرارت به چوش آمده و شروع به ايجاد بخار مي كند. اين بخار به طرف بالا رفته و وارد لوله مي شود و از آنجا به درون پارچ وارد مي شود پارچ سرد است در نتيجه قطره هاي بخار در اثر برخورد با ديواره ميعان پيدا كرده و به صورت مايع در مي آيد. اين عمل تا زماني كه تمام عصاره گل محمدي خارج شود ادامه پيدا مي كند. سپس حرارت را قطع مي كنند و كمي صبر مي كنند تا مابغي بخارات نيز مايع شود. سپس لوله را از درون پارچ خارج كردهو پارچ و محتويات آنرا جهت فرآيند بسته بندي به مكان ديگري مي برند. بدين روش گلاب را در خانه ها مي گرفتند و به بازار عرضه مي كردند.
-روش تقطير ساده آزمايشگاهي: اين روش بيشتر در آزمايشگاه و توسط برد انجام مي گيرد. جهت اندازه گيري عصاره گل محمدي وارد شده به كارخانه و بررسي مناسب بودن ماده اوليه. بدين ترتيب كه مقدار كمي گلبرگ را درون بالن ريخته و آنرا به لوله برد نصب مي كنند. سپس به آن حرارت مي دهند. بخار از برد عبور مي گردد و قطره قطره وارد ارلن مي شود. اين روش آزمايشگاهي است و در مقياس كم اندازه گيري صورت مي گيرد.
-روش مدرن تقطير: همانگونه كه بررسي شد اساس روش در تمام مراحل به يك صورت است. در روش مدرن نيز ازز همان اساس جداسازي بخارات و تقطير آنها استفاده شده منتهي در اين روش حجم بسيار بالايي از گل وارد ديگهاي تقطيري مي شود كه تحت فشار و دماي مشخص و زمان ثابت عمل مي كنند. اين روش موفق به اخذ تاييد سازمان پژوهشهاي علمي و صنعتي گرديده از تقطير گياهان به روش بن ماري محصول بهتري حاصل مي گردد و ديگها در محل سالن توليد و در راز مركز توليد حرارت مشغول به كار است.
بررسي جنبه هاي اقتصادي و كارايي روشهاي باعث گشت اين روش مناسب در نظر گرفته شود. روش اول يعني تقطير خانگي تنها مناسب براي مصارف خانگي مي باشد و در حجم هيچ كاربردي ندارد. روش سنتي يك روش معمول است اما از نظر كنترل نقاط بحراني و انجام كنترل كيفيت مواد اوليه، محصول و … در حد آزمايشگاهي علمي نمي باشد همچنين حجم توليد بالا نمي باشد.
روش تقطير آزمايشگاهي نيز همانطور كه گفته شد تنها براي اندازه گيري و نمونه برداري توصيه مي شود و بيشتر از آن كاربردي ندارد. با توجه به اينكه كليه تجهيزات و ماشين آلات اين فرايند در كشور موجود مي باشد و ميزان سرمايه گذاري نسبت به سود حاصله چشمگير نمي باشد و با توجه به اينكه اين محصول خاص كشور مان مي باشد. استفاده از روش مدرن تقطير به عنوان بهترين و كارآمامدترين روش از لحاظ اقتصادي، كيفيتي و تكنيكي به صرفه مي باشد.
اصول كلي و علمي فرايند توليد:
در اين بخش به توضيح و تشريح فرايند توليد پرداخته مي شود. به عبارتي از ورود ماده اوليه تا انتها كه محصول توليد مي شود چگونگي توليد آن را شرح مي دهيم.
ماده اصلي و اوليه گلابگيري يعني گلبرگهاي گل محمدي پس از دست چيني از باغات اكثراً توسط وانت و به ندرت توسط كاميون وارد كارخانه مي گردد. پس از توزيع اوليه از آنجا كه نمونه هاي وارد شده احتياج به شستشو ندارند مستقيماً به كنار ديگها منتقل مي شود.
بسته به ظرفيت توليد كارخانه يك يا دو ديگ تقطير خواهيم داشت. در اين واحد دو ديگ تقطير يكي عدسي شكل با ظرفيت 8 تن و ديگري كسپولي با ظرفيت 4 تن داريم. گلبرگها توسط كارگر به داخل ديگ تقطير وارد مي شود. براي انجام عمل تقطير نياز به آب تصفيه شده است اين آب از راه لوله كشي شهري، از طريق لوله هاي آبي رنگ كه داخل كارخانه است براي ديگها تامين مي شود. بعد از بسته شدن درب ديگها با استفاده از فشار زياد، بخار آب موجود در ديگ را به چوش مي آورند. براي جوش آمدن از فشارBar 5/1-1 استفاده مي كنند. بعد از اينكه آب به جوش آمد فشار را تا حد 7/0 – 5/0 بار پايين مي آورند اين كار بدين دليل انجام مي شود كه استفاده از فشار بالا براي عمل تقطير مناسب نيست ديگهاي تقطير مجهز به دريچه هايي است جهت ديدن داخل ديگ. اما معمولاً در هنگام تقطير به دليل وجود بخار زياد ديدن داخل ديك مشكل است براي اينكه بتوان تا حدي داخل ديگ را ديد اولاً در قسمت بالايي يك چراغ قرار دارد تا نور لازم براي ديدن را فراهم كند و ثانياً در قسمت خارجي دريچه و در كنار آن شيري وجود دارد كه هنگام باز شدن از داخل مقداري آب روي شيشه ريخته و بخارات را مي شويد و مي توان داخل ديگ را ديد.
ديگها همچنين مجهز به فشار سنج براي كنترل فشار لازم براي تقطير مي باشند. مدت زمان لازم براي انجام عمل تقطير در صورتي كه آهسته و با فشار كم ايجاد شود 8-7 ساعت است و در صورتي كه فشار بالا باشد زمان كمتري وقت مي گيرد.
براي اينكه عمل تقطير يكنواخت انجام شود آب ديگها به كمك يك همزن الكتريكي به هم زده مي شود در انجام عمل تقطير فشار بسيار مهم است چون اگر فشار زياد باشد ديگها سر مي روند و اگر كم باشد ممكن است عمل تقطير به خوبي انجام نشود.
اكثراً يك مخزن ذخيره آب در كنار ديگها وجود دارد كه تا در موارد استثناي و قطع آب دستگاهها با مشكل مواجه نشود. آب به كار رفته در ديگ تقطير توسط يك بوج خنك كننده كه در كنار دستگاه قرار دارد كندانس شده و دوباره به دستگاه برگردانده مي شود. كار بوج خنك كننده كه روي يك حوض آب بزرگ قرار گرفته جمع آوري بخارات حاصل از تقطير و تبديل آنها به آب كندانس شده است كه اين آب كندانس شده از جهت مراحليكه طي كرده و سختي گيري شده مناسب براي برميرها نيز مي باشد.
بايد توجه داشت كه در خط توليد در كنار ديگهاي تقطير يك مخزن شستشو براي شستن ديگها با استفاده از سود موجود مي باشد. معمولاً عمل شستشو داخل ديگها دو ماه يكدفعه به منظور ضدعفوني كردن داخل ديگ انجام مي شود اين دستگاه قابل جا به جا شدن است.
بخارات حاصله از تقطير وارد لوله هاي كندانس مي شوند. در داخل اين لوله هاي بزرگ، آب سرد اطراف لوله هاي كوچك حاوي بخارات تقطير را فراگرفته و منجر به سرد شدن و مايع شدن بخارات مي شوند.
بخارات مايع شده وارد دكانتور يا جداكننده مي شوند. اين دستگاه به صورت يك قيف واژگون است و كارش دوفاز كردن بخار تقطير است در اينجا فاز روغني از تقطير خالص جدا شده و تقطير خالص از طريق شلنگهايي به مخازن واسطه مي رود.
قسمت روغني جمع آوري شده براي مصارف كارخانجاتي مثل آدامس سازي و … استفاده مي شود. بايد توجه داشت كه آب سرد داخل لوله هاي كندانس از طريق بوج كننده تامين مي شود و كار اين لوله ها در تقطير بسيار مهم است به طوريكه بخارهاي كندانس شده كه براي انجام عمل تقطير استفاده شده اند از طريق لوله كشي قرمز وارد مخازن كندانس مي شوند و از آنجا به بويلر فرستاده مي شوند.
بعد از انجام هر يكبار عمل تقطير از مخازن واسطه نمونه برداري مي شود و يا بررسي PH پنكاكيتويته (ضريب هدايت) نمونه مشخص مي شود كه آيا عمل تقطير به خوبي انجام شده يا اينكه تقطير داراي ناخالصي است.
بعد از اينكه خالص بودن تقطير مورد تاييد قرار گرفت مايع داخل مخازن واسطه به داخل مخازن اصلي كه تفكيك شده هستند مي رود. جنس اين مخازن از پلي اتيلن مي باشد. اين مخازن به دليل جنس پلاستيكي كه دارند عطر و بو را به خود جذب مي كنند در نتيجه نمي توان محصولات ديگر مثل عرقيات و عطريات را دارد اين مخازن كرد. در حقيقت هر محصول مخزن مربوط به خود را دارد.
بعد از پايان عمل تقطير محتويات داخل ديگ را از طريق شيري كه در قسمت پايين هر كدام از آنها قرار دارد داخل وانهاي بزرگي تخليه مي كنند. مايع داخل مخازن اصلي از طريق شلنگهاي بزرگي وارد يك مخزن كوچك مي شود. قبل از ورود به اين مخزن يك فيلتر قرار دارد تا مايع ورودي به مخزن صاف و فاقد ذرات تعلق باشدو در ضمن مخزن كوچك مجهز به شناور است تا زمان پر شدن مخزن جريان مايع قطع شود و محصول ضايع نشود. اين مخزن به يوكل (فيلر) متصل است كه از طريق پيچهاي موجود مايع داخل آن وارد فيلر مي شود. شيشه ها كه قبلاً استريل و آماده شده اند روي نوار نقاله قرار گرفته و به قسمت پوكن منتقل مي شود. اين پوكل 8 تايي بود و به طور همزمان هشت شيشه را به صورت اتومات پر مي كرد و بعد توسط كارگر درب بندي مي شد و سپس توسط يك دربند اتوماتيك با فشار دادن يك پولن در شيشه پلوم مي شد. بعد از پلوم شدن شيشه ها را داخل سبدهايي چيده به وان پاستوريزاتور انتقال مي دهند. بعد از قرار گرفتن سبدها ¾ وان از آب تصفيه شده پر مي شود به كمك بخار دماي آن به oC72 رسانده مي شود و اين عمل به مدت نيم ساعت ادامه پيدا مي كند تا عمل پاستوريزاسيون صورت پذيرد.
براي جلوگيري از پرت دما روي سبدها را با روكش سياه از جنس پلاستيك ضخيم مي پوشانند. ظرفيت پاستوريزاتورها متغير است و بستگي دارد به ميزان توليد هر كارخانه. اين تنظيم دماي پاستوريزاتور توسط ترموستات انجام مي گيرد. در هنگام پاستور كردن بعد از اينكه جريان بخار قطع شد با استفاده از يك ترمومتر دستي دماي آب داخل وانها در نقاط مختلف كنترل مي شود معمولاص دماي وانها در انتها بيشتر است و براي اينكه اين دما تا حدي كاهش پيدا كند روكش پلاستيكي قسمت انتهايي را براي چند دقيقه بر مي دارند و مجدداً روكش را روي سبدها قرار مي دهند. در صورتيكه دماي وان پاستوريزاتور بيش از حد تنظيم شده باشد. با استفاده از توموستات آن را تنظيم مي كنند. به همين جهت ترموستاتها هر چند وقت يك بار بايد تنظيم و كنترل شوند.
البته بايد توجه كرد كه قبل از اينكه بخار وارد وانهاي پاستوريزاتور شود ابتدا مي گذارند تا مقداري از بخار از لوله خارج شده اين كار به اين علت است كه بخارات باقيمانده داخل لوله كه امكان كثيف بودنشان هست خارج شوند.
بعد از عمل پاستوريزه كردن اجازه مي دهند شيشه ها سرد و خنك شوند و به دماي محيط برسند. سپس عمل برچسب زدن انجام مي شود اين كار به صورت دستي در مواقعي كه حجم توليد كم باشد به صورت اتومات در صورتيكه حجم توليد زياد باشد انجام مي گيرد. بعد از برچسب زني شيشه ها داخل كارتنهايي چيده مي شود و يا به صورت شرينگ بسته بندي مي شود و با استفاده از ليفتراك به انبار محصول منتقل مي شود. در مورد گلاب چون فصله اي گل محمدي بسيار كوتاه است بنابراين در فصل گل مقداري از عمل تقطير را طوري انجام مي دهند تا محصول درصد تقطير بالاتري داشته باشد كه به آن گلاب سنگين گفته مي شود. گلاب سنگين را طوري داخل تانكرها بسته بندي و نگهداري مي كنند كه بتوانند در تمام فصول سال از آن گلاب تهيه كنند.
انجام عمل پاستور به اين خاطر است كه محصول در مدت زمان ماندگاري تا يكسال هم فاسد نشود.
اسانس موجود در محصول نيز دو بار اندازه گيري مي شود. يكبار قبل از پركردن شيشه ها كه از اهيمت زيادي برخوردار است و يكبار هم بعد از درب بندي و پاستوريزه كردن.
در سالن توليد گلاب هم زمان با آن نبايد فرآورده هاي ديگري مثل آبليمو، آبميوه و يا محصولات ديگر كه بر كيفيت گلاب اثر مي گذارند توليد شود. در هنگام انتقال به انبار بايد توجه كرد كه حمل و نقل به صورتي انجام گيرد كه ظرفها در مقابل خسارت (به طور مثال شكسته شدن شيشه ها)، آلودگي و نيز مجاورت با نور محافظت گردند.
ضمناً اين گلاب بايد درجاي خنك نگهداري شود. بنابراين از انبارهاي خشك تهويه دار، به دور از نور مستقيم، گرما و آلودگي استفاده مي گردد. نگهداري محصول در دماي بين از 25 درجه سلشيول توصيه نمي شود.
3-2-بررسي مناطق، مراحل و شيوه هاي كنترل كيفيت:
منظور عمده از كنترل كيفيت، تعيين و به كار بردن روشي است كه با برنامه منظور شده و كارشناسي دقيق آن موجبات توليد محصولي منطبق با استفاندارد را فراهم مي نمايد.
رعايت موارد كنترل كيفيت باعث خريد مواد اوليه مرغوب، با قيمت اقتصادي مناسب، عدم به هدر دادن مواد در فرآيندهاي غير قابل برگشت، عدم مواجهه با پيگردهاي قانوني و كشوري)
رعايت استانداردها توليد محصول يكنواخت و با تركيب و كيفيت مناسب و نهايتاً جلب اعتماد مصرف كنندگان و كسب بازار مناسب مي گردد. كنترل كيفيت در مراحل مختلف و بررسي مواد اوليه، مواد در حين فرآيند و محصولات توليدي انجام مي شود كه هر يك به تفكيك بايستي مورد توجه قرار گيرد.
Contorl of Quality يك مبحث اصلي در صنعت غذا و محصولات غذايي مي باشد در مورد اين پروژه اين امر تمام موارد از ورود گلبرگها به كارخانه گرفته تا خروج محصول توليدي يعني گلاب را در بر مي گيرد.
اين شرايط و انتخاب آنها بايد به گونه اي باشد كه در درجه اول به حفظ سلامت مصرف كنندگان بپردازد. و در مراحل بعدي طوري باشد كه از نظر قيمت تمام شده محصول، مصرف بهينه از مواد و مطابقت با اصول كشوري در بهترين موقعيت باشد.
اين امر شامل كنترل كيفيت ماده اوليه، كنترل كيفيت فرآيند. كنترل كيفيت محصول و كنترل كيفيت بسته بندي مي باشد.
و بايد دانست هدف از اين كنترل كيفيت شناخت گلوگاهها، نقاط بحراني، ccp ها و كليه مناطق و راههايي است كه به گونه اي امكان آسيب رساني به محصول را در بر خواهد داشت. با شناخت اين عوامل و كنترل آنها طبق استانداردهاي مشخص و معين مي توانيم از بروز مشكلات انساني و اقتصادي جلوگيري كنيم و محصولي را به بازار ارائه دهيم كه ضمن داشتن بهترين كيفيت، به گونه اي باشد كه در توان و قدرت خريد مردم قرار گيرد.
ملاحظات كنترل كيفيت و آناليزهاي شيميايي بر روي گلاب مطابق نمودار ذيل مي باشد:

 

 

 

 

 


گلاب فيزيكي تعيين وزن مخصوص

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4-2-كنترل كيفيت مواد اوليه:
انتخاب مواد اوليه مناسب اولين قدم در جهت وصول محصولي با كيفيت مناسب مي باشد و اصولاً رسيدن به يك محصول خوب بدون مواد اوليه مرغوب ناممكن است.
در اين قسمت بايستي تمام مسائل مربوط به ماده اوليه بالاخص ماده اوليه غالب را از نقطه نظر Bx ، PH و اسيديته يا هر فاكتور ديگري كاملاً كنترل نمود.
مواد اوليه مورد نياز در اين فرآيند تسامل گل سرخ و آب جهت تقطير گلبرگهاي گل سرخ مي باشد لذا بايد به تمام CPهاي مربوط به اين دو ماده توجه خاص نمود.
آب آبي كه در تهيه گلاب و عرقيات به كار مي رود بايد مطابق با ويژگيهاي استاندارد آب آشاميدني 1053 و 1011 باشد.
جهت اينكه محصول محصولي شفاف و روشن باشد بايد از آبي استفاده كنيم كه سختي آن گرفته شده باشد. در حقيقت ما بايد يك آزمون فيزيكي بر روي آب انجام دهيم. ذكر اين نكته لازم است كه آب علاوه بر اينكه به عنوان غذا نقش مهمي دارد در صنايع به عنوان
a منتقل كننده حرارت
b شستشو دهنده
c عامل برودت و سرما و انتقال نقش مهمي دارد.
كيفيت آب مصرفي به عوامل زير بستگي دارد:
1-خواص فيزيكي: رنگ، بو، مزه و كدورت
2-خواص شيميايي: اسيديته، قليائت و سختي
3-خواص ميكروارگانيسمي (وجود ميكروبهاي پاتوژن و غير پاتوژن)
آزمايشات شيميايي آب:
1-تعيين PH : PH يك محلول لگاريتم منفي غلظت يون H+ در يك ليتر محلول است PH آب فاكتوري جهت تعيين مقدار كربنات انيدريد كربنيك و اثر خورندگي آب

اشتراک بگذارید:


پرداخت اینترنتی - دانلود سریع - اطمینان از خرید

پرداخت هزینه و دریافت فایل

مبلغ قابل پرداخت 9,700 تومان

درصورتیکه برای خرید اینترنتی نیاز به راهنمایی دارید اینجا کلیک کنید


فایل هایی که پس از پرداخت می توانید دانلود کنید

نام فایلحجم فایل
CAEE4A02_435050_9894.zip77.7k